Вода .bg  

Частна ВЕЦ заплашва с екокатастрофа пернишки села

Автор: Юлия Кулинска
Частна ВЕЦ заплашва с екокатастрофа няколко села в Ковачевска община. Преди десетина дни водата на язовир "Пчелина" беше източвана безконтролно в полза на електроцентралата. Тя е изградена на брега на самия водоем, който се намира в землището на село Лобош. Живеещите в населеното място, както и собствениците на вилната зона в Ковачевци, бяха силно притеснени, че намаляването на водата може да доведе до снижаване обема на язовира до критично ниво. Хората алармираха, че на брега му има мъртва риба, тъй като с намаляването на живителната течност намалява и кислородът в нея. И това се случва, точно когато шаранът, линът, белият амур, каракудата, толстолопът, кленът, червеноперката, бабушката и уклеите, които обитават водоема, хвърлят хайвера си."Пчелина" беше зарибен през миналата година и във водите му живеят/живееха различни видове водни обитатели...
За жителите на района не е тайна, че собственик на малката ВЕЦ е фирма "Пауър Туенти Туенти" ООД. В нея съдружници са Айнур Мустафа Гошелков и Хайри Муса Кулов. Гошелков е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат. Илияз е и бивш депутат на ДПС. Името й придоби известност и заради обществена поръчка, спечелена от "Солар проджект" ООД. Неин съдружник е Гошелков. Дружеството печели 115 989,9 лева без ДДС за "строително-ремонтни дейности" в почивната база на парламента във Велинград.
Това е официалната информация. Обществена тайна обаче е, че зад проекта "наднича" фигурата на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, известен с прякора си Лъчо Мозъка. С Илияз се познават от 2005 година. Тогава двамата са заместващи представители в постоянната делегация на България в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Припомняме,че Иванов влиза в политиката през 2005 година като кадър на НДСВ, след като беше личен лекар на Бойко Борисов.
ВЕЦ-ът беше построен за една година, което може да се брои за рекорд при изграждането на подобно съоръжение.
Фирмата получи разрешение да прокара напорен тръбопровод с диаметър 2000 мм и дължина 179 метра върху 49 декара държавна земя. По-късно пернишката Областна дирекция "Земеделие" узакони площадка за проектиране върху 3000 кв.м земеделска земя и трасе за елзахранване на обекта с дължина 142 м под общински полски път.
Още докато електроцентралата се строеше, кметът на община Ковачевци Васил Станимиров изразяваше сериозни притеснения, че техническата подготовка на проекта може да застраши здравината и целостта на язовирната стена. Хората от околните села пък роптаеха, че новото съоръжение ще развали райския вид на язовира им. "Пчелина" е едно от най-колоритните места в България с мистиката на с. Пчелинци, което е потопено на дъното на язовира през 70-те години на миналия век, и с единствено оцелелия параклис "Св. Йоан Летни", който се извисява на скалите. Той е построен през 1350 г. и тази година навършва 666 г. Язовирът е романтика и приключение за местните хора и за пришълците. Около него има удобни местенца за нощувка, капанчета с вкусна храна, атракции, водни ски и лодки.
Красивата и живописна природа е страхотно място за пикник и отмора. Стотици любители на природната красота са най-честите гости на мястото. Но, разбира се, то е най-притегателно за риболовците.
За месец юни официалната справка в МОСВ сочи, че на ВЕЦ "Пчелина" се позволява да източи 20 млн. кубика при обем на язовира от 54,2 млн. кубика. Полезният обем на "Пчелина", т.е. този, при който съоръжението все още е язовир, а не кален гьол, е 20 млн. кубика. След източването за юни язовирът ще е с обем от само 34,2 млн. кубика, ако не се смята количеството вода, които ще се влеят в реките Струма и Светля, и от това, което ще дойде от дъждове. Годишният лимит на водоползване от ВЕЦ-а е 182,380 млн. куб. м, а режимът на ползване е 24 часа. Срокът на разрешителното за ползването му изтича на 15 януари 2017 година.
Кметът на Ковачевци Васил Станимиров потвърди, че ВЕЦ-ът е заработил интензивно през последния месец-месец и половина. Оказва се, че централата е започнала да действа от началото на тази година, макар че разрешението за изграждането й е от края на май 2012 година, т.е. по времето на първия кабинет на Бойко Борисов. След като стана ясно, че язовир
"Пчелина" е заплашен да се превърне в гьол
В негова защита се обяви олимпийската ни шампионка по гребане от Пекин Румяна Нейкова, която тренира на водоема. "Гледката на язовира е плачевна, водата с всеки изминал ден си заминава. Природата умира. Каквото и да пишем, един прекрасен язовир с история ще изчезне и никой няма да е виновен. Жалко, всичко е една голяма лъжа и измама. Никой не мисли за бъдещето. Важното е, че някой е видял кратка перспектива за своя лична полза, без да оцени загубите на хиляди хора, типично по български. Мен лично много ме боли, защото това беше язовир, пряко свързан с моята спортна кариера и на него съм тренирала 25 години и ми е помогнал да печеля своите медали за България, а днес направо ми се плаче от гледката и перспективата за язовира. Държавата е много далеч от нас, а ние останахме сираци. Надявам се някой да обърне внимание и да си поправи грешката". Това написа Нейкова във фейсбук.
След нейния емоционален вопъл, след протестно писмо от община Ковачевци, след предупреждението за протест на жителите на селата в региона и след алармирането от медиите екоминистерството разпореди незабавно спиране на водовземането от язовира за производството на електроенергия от ВЕЦ "Пчелина". Засега. Доколко ще се спазят предписаните препоръки, още не е ясно. По всяка вероятност те ще се окажат само добри пожелания. Като се има предвид политическата гърбина, която стои зад собствениците на ВЕЦ-а, екокатастрофата май само е отложена, но не и предотвратена. Всъщност вече едва ли някой се спомня, че екоактивисти алармираха през миналата година Брюксел за липса на контрол върху малките ВЕЦ-ове. Още тогава те предупредиха, че ЕК може да открие наказателна процедура срещу България заради това. Природозащитниците внесоха жалби с примери за пресушени речни корита и унищожен живот по теченията след ВЕЦ-ове. Според тях систематично се погазват правилата за функционирането на малките централи. А това води до унищожаването на реките и речните екосистеми и е в ущърб не само на природата, но и на хората, чиято дейност зависи от реката. Еколозите алармират, че не срещат разбиране от националните институции за решаване на проблемите и затова са повдигнали въпроса пред европейските институции.
Докато обаче над собствениците на малки електроцентрали продължава да е разпънат политическият чадър на ГЕРБ, не разчитайте, че природата ни ще бъде защитена. А екокатастрофите чукат на вратата. За да не остане природа в България... Гарантирано от ГЕРБ!

Дума, 08 юли 2016

        << върни се назад