Вода .bg  

Минерална вода от чешмата срещу 1,10 лв. на куб. м в София

Столичани ще трябва да плащат между 0,90 и 1,10 лв. на куб. метър за минерална вода, ако искат да я ползват направо от чешмите си вкъщи. Това става ясно от проекторешение на главния архитект на столицата Здравко Здравков, което ще бъде внесено за разглеждане от Столичния общински съвет през новата сесия. Решението включва тарифа за таксите за водовземане от находищата на минерална вода, безвъзмездно предоставени от държавата на Столичната община за ползване и управление за 25 години. Документът определя срещу каква цена да се ползва минералната вода освен за питейно-битово водоснабдяване и за лечебни цели, отдих и хидрогеотермално отопление.
За издаване на разрешително за водовземане таксата е от 300 лева. Цената за питейно-битови нужди е 0,90 лв. на куб. м, ако температурата на водата е до 30 градуса и 1,10 лв. - при над 50 градуса. За лечебни цели и рехабилитация в болници, социални и детски заведения таксата е драстично по-ниска - от 0,08 лв. до 0,15 лв. на куб. м. За спорт, отдих и профилактика в обекти, които обаче не са регистрирани по Закона за лечебните заведения, цената е различна - от 0,40 лв. до 0,60 лв. за куб. м. Така вече спа и балнеологичните центрове ще трябва да плащат такси, за да лекуват хората с минерална вода.
В проекторешението е определена и тарифа за отопление с минерална вода, което общината от години се зарича да използва, но досега не е направила нищо. От кметството неведнъж са оповестявали идеята хидрогеотермалното отопление да се приложи за сгради като Министерския съвет, НДК и басейна "Спартак". Цената за него ще е 70 ст. на куб. м.
Обществените чешми в София, които се ползват за лични нужди на хората, остават безплатни.
Столичната община в момента управлява 8 минерални находища - "Център", "Баталова воденица", "Лозенец", "Овча купел", "Надежда", "Свобода", "Панчарево" и "Железница".

Дума, 10 август 2016

        << върни се назад